Παρουσίαση

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ, FACS

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ- ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Απoφοίτησε από το 52ο Γενικό Λύκειο Αθηνών το 1984 με «Άριστα».

Εισήχθη τον Σεπτέμβριο του 1984 κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στο Ιατρικό τμήμα.

Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1990 από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με βαθμό «Λίαν Καλώς» (Οκτώ-8). Μετά την ορκωμοσία του σαν Ανθυπίατρος τον Οκτώβριο του 1990 κατατάχθηκε στις τάξεις του Υγειονομικού Σώματος του Ελληνικού Στρατού στο οποίo υπηρέτησε μέχρι το 2019 με τον βαθμό του Γενικού Αρχιάτρου.

Από το 1990 έως το 1991 εκπαιδεύτηκε στην Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού και στην Σχολή Ειδικών Όπλων Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, ενώ από το 1991 έως το 1992 υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις ως Ιατρός της Σχολής Αλεξιπτωτιστών.

Κατόπιν επιτυχών εξετάσεων (Μάρτιος 1992) στις οποίες επρώτευσε, επιλέχτηκε από την Διεύθυνση Υγειονομικού να εκπαιδευτεί στην ειδικότητα της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Ειδικεύτηκε επί εξαετία στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία από το Νοέμβριο του 1992 έως το Μάρτιο του 1999. Η αρχική εκπαίδευση του στην Ειδικότητα πραγματοποιήθηκε για μία διετία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Ακολούθως συνέχισε την εκπαίδευση του στα Derbyshire Royal Infirmary και Derbyshire Children’s Hospital της Μ. Βρετανίας στην Ορθοπαιδική Ενηλίκων και στην Παιδοορθοπαιδική αντίστοιχα. Στην Μ. Βρετανία είχε την τύχη να εκπαιδευτεί από τον κορυφαίο χειρουργό πρωτοπαθών και αναθεωρήσεων ολικών αρθροπλαστικών γόνατος Mr T J Wilton. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα συνέχισε την εκπαίδευση του στην Μονάδα Σπονδυλικής Στήλης και Σκολίωσης και στην Μονάδα Μικροχειρουργικής και Χειρουργικής Χεριού του ΚΑΤ, όπου απέκτησε σημαντική και λίαν εξειδικευμένη εμπειρία στην διάγνωση και θεραπεία μεγάλης γκάμας παθήσεων και τραυματισμών της Σπονδυλικής Στήλης και του άνω άκρου αντίστοιχα.

Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας κατόπιν επιτυχών εξετάσεων τον Απρίλιο του 1999.

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» Για την επίδοση του αυτή τιμήθηκε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού με Εύφημο Μνεία.

Μετεκπαιδεύτηκε για ένα χρόνο (25 Οκτωβρίου 2001 – 15 Νοεμβρίου 2002) σε έμμισθη θέση (Clinical Foot and Ankle Fellowshipστις ΗΠΑ, στις εξειδικευμένες Κλινικές Χειρουργικής Ποδός και Ποδοκνημικής των Νοσοκομείων Mercy Medical Center και Union Memorial Hospital (Baltimore, Maryland) υπό τον παγκοσμίου φήμης Mark S Myerson. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του συμμετείχε σε 970 χειρουργικές επεμβάσεις Ποδοκνημικής και Ποδιού σε μεγάλο αριθμό των οποίων ήταν ο κύριος χειρουργός υπό την επίβλεψη του Mark S. Myerson. Το φάσμα των χειρουργικών επεμβάσεων αφορούσε αποκατάσταση παθήσεων προσθίου ποδός, τραυματολογία μέσου και οπισθίου ποδός, αποκατάσταση διαβητικού ποδιού, πρωτοπαθείς και αναθεωρήσεις ολικών αρθροπλαστικών ποδοκνημικής και διόρθωση παραμορφώσεων ενηλίκων και παιδιών. Για την εξαιρετική του επίδοση στην διάρκεια της μετεκπαίδευσης του απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τον Καθηγητή του και τιμήθηκε από τον Διευθυντή Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Στρατού με Συγχαρητήρια στα ατομικά του έγγραφα.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ επισκέφτηκε τρεις φορές-και για συνολικό χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών το τμήμα Χειρουργικής Ποδιού και Ποδοκνημικής στην διεθνούς φήμης Schulthess Klinik στην Ζυρίχη κατόπιν πρόσκλησης του υποδιευθυντή M Huber (με τον οποίο εκπαιδεύτηκε ταυτόχρονα στις ΗΠΑ) και του Διευθυντή P Rippstein για περαιτέρω εκπαίδευση στην αποκατάσταση παθήσεων προσθίου ποδός, πρωτοπαθών και αναθεωρήσεων ολικών αρθροπλαστικών ποδοκνημικής.

Στα πλαίσια της συνεχούς μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε σε 40 (σαράντα) Courses στις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία , Ελβετία, Ιταλία, Δανία στις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επανορθωτικής χειρουργικής ποδιού και ποδοκνημικής, χειρουργικής αντιμετώπισης αθλητικών κακώσεων ποδοκνημικής, γόνατος και ώμου, ολικών αρθροπλαστικών μεγάλων αρθρώσεων και τραύματος άνω και κάτω άκρων. Στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε επί τρίμηνο σε Course Μικροχειρουργικής οργανωμένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος “Θεόδωρος Γαροφαλλίδης”) και το Τμήμα Χειρουργικής Χειρός και Μικροχειρουργικής Νοσοκομείου ΚΑΤ, όπως και στα Μεταβολικά Νοσήματα από το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

Στην μέχρι τώρα μακρά κλινική πορεία του υπηρέτησε-εκτός των άλλων- σαν Αναπληρωτής Διευθυντής και Διευθυντής των Ορθοπαιδικών Κλινικών του 401 ΓΣΝΑ και 417 ΝΙΜΤΣ, ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν εξωτερικός συνεργάτης στα ιδιωτικά Νοσηλευτήρια ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ, και ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. Μετά την αποχώρηση του από το Υγειονομικό, εργάζεται στο Mediterraneo Hospital στην Γλυφάδα, ως Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Χειρουργικής Ποδιού & Ποδοκνημικής.

Επιλεγμένος εκπαιδευτής –μετά από προσωπική εκπαίδευση σε Instructor’s Course- επί μία δεκαετία των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για Ιατρούς Advanced Trauma Life Support (ATLS) και PreHospital Trauma Life Support (PHTLS), υπό την αιγίδα του American College of Surgeons/ Committee of Trauma (ACS/COT). Έχει λάβει μέρος σαν εκπαιδευτής σε 36 courses όλων των επιπέδων (Student’s-Instructor’s) με διαλέξεις και ως εκπαιδευτής πρακτικών δεξιοτήτων.

Επιλεγμένος Εκπαιδευτής–μετά από προσωπική εκπαίδευση σε International Tips for Trainers Course- των εκπαιδευτικών Courses για Ορθοπαιδικούς-Χειρουργούς του Διεθνούς Οργανισμού Τραύματος AO (Arbeitsgemainschaft fur Osteosynthesefragen)-ASIF (Association for the study of internal fixation). Έχει λάβει μέρος σαν εκπαιδευτής σε 28 Courses όλων των επιπέδων (Basic-Advances-Masters) με διαλέξεις και ως συντονιστής-εκπαιδευτής πρακτικών ασκήσεων στην Ελλάδα, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία και Μάλτα.

Αντιπρόσωπος της Ελλάδας για τρία χρόνια στο Working Group of Emergency Medicine του NATO με σημαντικό έργο στην συγγραφή και αναθεώρηση επιστημονικού υλικού για ΝΑΤΟ Guidelines (Triptychs) όσον αφορά την επιλογή του υλικού και την εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Έχει παρουσιάσει εξαιρετικό ερευνητικό έργο σε επίπεδο εμβιομηχανικών μελετών. Αρχικά κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ όπου βραβεύτηκε ως συνερευνητής για την δημοσιευμένη εμβιομηχανική έρευνα “Effect of Different Geometric Configuration of the Weil Osteotomy on Plantar Pressure in an In Vitro Cadaver Modelμε το Roger H. Michael Award με το οποίο επιβραβεύονται εξαιρετικά ερευνητικά πρωτόκολλα (Baltimore, Maryland, USA). Στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Τμήμα Εμβιομηχανικής-Τομέας Μηχανικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου έχει ολοκληρώσει και δημοσιεύσει τα ερευνητικά πρωτόκολλα “Supplementary fixation impact on the stability of Ludloff oblique first metatarsal osteotomy΄΄ και “Mechanical comparison of two types of fixation for Ludloff oblique first metatarsal osteotomy under cyclic loading” τα οποία αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο ολοκληρωμένων και βαθμολογημένων με ΑΡΙΣΤΑ διαδακτορικών διατριβών δύο συναδέλφων του στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Πατρών, αντίστοιχα. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικά ερευνητικά πρωτόκολλα που διερευνούν τα αποτελέσματα της δικής του τροποποιημένης οστεοσύνθεσης της οστεοτομίας Ludloff σε ασθενείς με βαρύτατες παραμορφώσεις βλαισού μεγάλου δακτύλου, και τα αποτελέσματα της αρθρόδεσης της 1ης ΜΤΦ σε 4 ομάδες ασθενών με διαφορετική παθολογία. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν ανατεθεί σε νέους συναδέλφους ως αντικείμενα διδακτορικής διατριβής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών, αντίστοιχα

Εταίρος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (ΚΕΟΧ) κατόπιν εξετάσεων στις οποίες επρώτευσε και βραβεύτηκε (2000) από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) .

Εταίρος (FACS) του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (American College of Surgeons) κατόπιν αυστηρής επιλογής και κρίσης με βάση τα επιστημονικά του πεπραγμένα.

Μέλος της Αμερικανικής Ορθοπαιδικής Εταιρείας Χειρουργικής Ποδιού και Ποδοκνημικής (American Orthopaedic Foot and Ankle SocietyAOFAS). Η παραπάνω εταιρεία αριθμεί μόνο τρία μέλη από την Ελλάδα.

Πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής Ποδιού και Ποδοκνημικής της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) επί διετία (2011-2012) με μακρά πορεία πιο πριν σε διάφορες θέσεις του ΔΣ.

Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού AOTRAUMA.

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ).

Διεθνές μέλος της συντακτικής επιτροπής του Αμερικανικού επιστημονικού περιοδικού Clinics in Podiatric Medicine and Surgery.

Κριτής (Reviewer) των επιστημονικών περιοδικών Clinical Anatomy, a publication of the American, British, Australian & New Zealand Societies of Clinical Anatomists and the Anatomical Society of South Africa και Hip International, a publication of the European Hip Society

Προσκεκλημένος ομιλητής με εκατόν δέκα τέσσερις (114) διαλέξεις και παρουσιάσεις και εκπαιδευτής σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, στρογγυλών τραπεζιών, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, και μαθημάτων στο εξωτερικό (ΗΠΑ-Ελβετία-Βέλγιο-Αυστρία-Τσεχία-Μάλτα) και στην Ελλάδα.

Προσκεκλημένος ομιλητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ορθοπαιδικών Κλινικών του ΕΣΥ (ΚΑΤ και Ερυθρός Σταυρός) και των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πάτρας, και Λάρισας.

Συμμετοχή σαν εκπαιδευτής σε πρακτική άσκηση πολλών σεμιναρίων και Courses στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσίαση μεγάλου αριθμού επιστημονικών εργασιών (97) σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σαν μέλος ή πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής, ενώ ήταν Chairman των τριών (3) Διεθνών Courses που οργανώθηκαν στην Ελλάδα, του διεθνούς Οργανισμού AO-ASIF για την αντιμετώπιση τραύματος Ποδιού και Ποδοκνημικής.

Έχει λάβει μέρος σαν Πρόεδρος ή Συντονιστής σε συνεδρίες επιστημονικών διαλέξων και στρογγυλών Τραπεζιών σε πολλά συνέδρια, Συμπόσια και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ για δύο χρόνια ήταν οργανωτής και συντονιστής των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων του Τμήματος Ποδός και Ποδοκνημικής της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Συγγραφέας είκοσι πέντε (25) πλήρων και εννέα (9) μερικών δημοσιεύσεων σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=stamatis+e, ) με πάνω από επτακόσιες (700) βιβλιογραφικές αναφορές –Citations. https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=5T_AobQAAAAJ

Συγγραφέας κεφαλαίων σε τρία (3) διεθνή επιστημονικά συγγράμματα αναφοράς, όπως επίσης και στα συγγράματα των Πανεπιστημιακών Ορθοπαιδικών Κλινικών Αθηνών, Λάρισας, και Πάτρας.

Contributor με εκτεταμένη παρουσίαση στο DVD Book που δημιουργήθηκε από την Εuropean Society of Sports Traumatology, Κnee Surgery and Arthroscopy (ESSKA) για την εκπαιδευτική της πλατφόρμα με όλα τα σύγχρονα δεδομένα στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων γόνατος, ποδιού και ποδοκνημικής.

Στα πλαίσια της συνεχούς θεωρητικής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του έχει συμμετάσχει σε ογδόντα (80) εκπαιδευτικά σεμινάρια και Συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Παντρεμένος με την Γεωργία Κωνσταντινίδου (Δικηγόρος) με ένα τέκνο.